Het werk

compostbakken gesloten!
Buurtbewoners kunnen
niet meer in de compostbakken van de Natuurtuin terecht met hun keukenafval wegens te veel sluikstort en zwerfvuil.

 
water
In de Natuurtuin zijn 3 poelen:
- de bospoel, gelegen onder de bomengroep langs het Gulden Sporenfietspad,
- de Vlinderpoel, gelegen in de bloemenweide,
- de Dotterpoel, gelegen tussen het wandelpad in de Natuurtuin en het terrein van Elia.
 
In september 2007 werd de Dotterpoel uitgegraven zodat de poel dieper en groter is. Bedoeling was dat de poel minder vlug droog zou komen te staan. Aangezien dicht minder goed gelukt is, werd ook een plastieken vijvervorm in de poel gezet. Jammer genoeg kenden we in 2010 en 2011 een heel droog voorjaar, waardoor de poel toch nog droog kwam, en daardoor ook de vele paddendikkopjes en salamanderlarven gestorven zijn voor ze volwassen konden worden.
In 2014 werd er veel grondwater opgepompt wegens de werken uitgevoerd door Elia en Eandis. Daarom besloten we een plastiekzeil in de poel te leggen, zodat de weinig resterende waterdiertjes konden overleven.
 
In september 2010 werd de Vlinderpoel met een klein kraantje dieper en groter gemaakt. Tot onze vreugde bleef er in deze poel water staan, ondanks het droge voorjaar in 2011. Dankzij dit water kunnen libellen hier eitjes in afzetten en kunnen de paddendikkopjes en salamanderlarven volwassen worden. In 2014 werd er veel grondwater opgepompt wegens de werken uitgevoerd door Elia en Eandis. Daarom besloten we een plastiekzeil in de poel te leggen, zodat de weinig resterende waterdiertjes konden overleven.
 
groen
Er dient regelmatig gemaaid en gesnoeid te worden. Enkele vrijwilligers uit de buurt zorgen dat de wandelpaden regelmatig gemaaid worden. De bloemenweide en de ruigten worden 1 of 2 maal per jaar gemaaid. Ook hebben sommige bomen af en toe een snoeibuurt nodig. Jaarlijks worden de nestkastjes schoongemaakt, zodat de vogels in het voorjaar een vers nestje kunnen bouwen in de kastjes. De takkenwal tussen de Natuurtuin en het speelpleintje wordt regelmatig opgevuld met takkenbundels.
Voor deze en tal van andere werkjes in de Natuurtuin, kan de werkgroep beroep doen op de buurtvrijwilligers en op de mensen van de leerwerkplaats Ak(trac)tie,
dit is een afdeling van het CAW. Bezoek hun website voor meer informatie: 
http://www.cawzuidwestvlaanderen.be/vorming-en-groepswerking
Heb je ook zin om af en toe de handen uit de mouwen te steken en je uit te leven in natuurwerk? Laat dan iets van je horen op: parmentier.fierens  @ skynet.be er zijn altijd wel taken op ieders maat.

  
 
financiële steun
Steun onze werking door een gift te storten op het rekeningnummer van de Natuurtuin Desloovere: BE36 9730 5937 8481. Hiermee kunnen we benzine voor de grasmaaiers, nieuw werkmateriaal en andere zaken aankopen voor de Natuurtuin. Alvast hartlijke bedankt!
 
Comments