Nieuws‎ > ‎

Boomspiegeltje aan de wand

Geplaatst 16 jan. 2013 09:39 door Natuurtuin Desloovere

De werkgroep Natuurtuin Desloovere is op zoek naar meters en peters die voor de boomspiegels in onze wijk willen zorgen. Een boomspiegel is het stuk grond rondom de stam van een boom dat van boven toegankelijk is voor lucht en water, die noodzakelijk zijn voor de goede groei van de boom.

In onze wijk zijn meer dan 200 boomspiegels op zoek naar een meter of peter.

Wist je dat je volgens het politiereglement van de stad Kortrijk de stoep voor je woning moet schoonmaken? Waarschijnlijk wel. Maar als in die stoep een boom staat, dan moet de bewoner de boomspiegel ervan verzorgen: het zwerfvuil opruimen, onkruid wieden en de planten die er groeien tijdens lange droogteperiodes water geven. Om het onderhoud van de boomspiegel te vergemakkelijken is de beste oplossing: plantjes die de bodem bedekken.
Net om die boomspiegels makkelijker te onderhouden en gezamenlijk met heel de wijk een frisse kijk te geven, plannen we de actie: BEPLANT EEN BOOMSPIEGEL! Sommige boomspiegels in de wijk zien er heel mooi uit, met kleurige bloemen in de zomer en/of groenblijvende plantjes in de winter. Als we allemaal peter of meter worden van 1 of 2 boomspiegels, krijgen we een veel fleuriger straatbeeld! 

Via het subsidieproject “VERGROEN en BEBLOEM KORTRIJK” kreeg de werkgroep Natuurtuin Desloovere van de stad de mogelijkheid om voor alle boomspiegels in de wijk, waarvoor we een meter of peter vinden, gratis plantjes (die aangepast zijn aan de groeiomstandigheden van een boomspiegel: schaduw en redelijk droge grond) te bezorgen.

Op 19 februari 2013 plannen we een infovergadering voor iedereen uit de wijk. Dit zal doorgaan om 20u in het schooltje De Kindervriend in de Olmenlaan.

Geïnteresseerde meters en peters kunnen zich melden bij bij Thierry Meerschman (0473/622007) of via email aan info @ natuurtuindesloovere.be, meld je naam, adres en de plaats van de boomspiegel (ter hoogte van welk huisnummer de boom staat).

In maart voorzien we de bedeling van de planten aan alle meters en peters. De meters en peters beplanten hun boomspiegel in maart en verzorgen de planten (= af en toe wat water geven in het begin, mocht er te weinig regen vallen).

Indien mogelijk willen we ook graag bloembollen in de boomspiegels van onze wijk. Die kondigen immers de lente aan voor ons. Het planten van de bloembollen gebeurt in het najaar, dus peters en meters zullen hiervan later dit jaar op de hoogte gesteld worden.

Met bloemrijke groeten,
de leden van de werkgroep Natuurtuin G. Desloovere

Comments